Napi szösszenet

Napi szösszenet

Még egy kis kórház..

2017. június 27. - 2x18

De majd lassan témát váltok, kisdobos becsszó:)

Az utóbbi időben (egy hónapja? két hónapja? passz..) nincs olyan nap, hogy valahol ne jelenne meg egy "jesszusom" jellegű írás a magyar eü, azon belül is a kórházak siralmas állapotáról.

Az orvos/nővérhiányról? Nem. A berendezések elavultságáról? Nem. A hosszú várólistákról? Nem. A lista persze még hosszasan sorolható lenne, de ez egy elég vacak Kérdezz, felelek! játék lenne.

A napi sztenderd hír a kórházi koszt. Hogy rettenetes. És kevés. És ocsmány. Ami persze valahol igaz, de..

- Tudtommal nincs olyan, hogy szoptatós menü. Van cukrosoknak, van sószegény vesebetegeknek pl. és a "sima" könnyített. (Ha rosszul tudom, majd kijavítanak.) Persze lehet lobbizni, hogy legyen külön kismama menü, de szerintem ennek a prioritása az előző listában szereplőkhöz képest elenyésző.

- Jellemzően nem kórházakban főznek, hanem egy-egy vendéglátóipari cég végzi a beszállítást. Lehet követelni, hogy váltsák le az adott céget, de adott büdzséből kb ennyi jön ki.

- Papírszalvétán tálalnak. Huhh. Leginkább sehogy sem. Kedves beteg odamegy a kitett ételhez és elveszi magának. Ha képes odamenni. Tányérról, evőeszközről mindenkinek magának kell gondoskodni. (Ok, az ebédre ez nem vonatkozik.) Ez mondjuk engem is váratlanul ért, de ez van. 

- Az étel gusztustalan és ehetetlen. Ez mondjuk időnként tényleg létező probléma, de személy szerint cirka 30 ebédből egyet nem sikerült elfogyasztanom. Mondjuk a beküldött fotók ritkán tükrözik ezt. Tény, hogy egy pár szelet párizsi, vagy egy kocka sajt fotója nem egy gasztroblogra kívánkozó illusztráció, de azért ezek után megnézném a beküldők otthoni hétköznapi reggelijét is.

- Kevés az étel. Ez a kedvencem. SŐT! Pár napja még abból is hír lett, hogy XY 30 kilót fogyott a kórházban töltött idő alatt. Huhh. (Most úgy leszek gonosz, hogy előrebocsátom, magam is jelentős súlytöbblettel rendelkezem.) Első gondolatom az volt, hogy akkor volt is miből. Elolvasva az adott cikket kiderült, hogy 110 kilóval került be. Nos, ahhoz, hogy ez egy egészséges szervezetet jelentsen, az illetőnek 220 cm fölötti magassággal kellene rendelkeznie. Ennek azért kicsi a valószínűsége. Próbáljuk meg elfogadni, hogy ezeket a menüket dietetikusok közreműködésével állítják össze.És igen, lehet hogy ennyire keveset kellene ennünk, csak az otthon elfogyasztott adagok nőttek picit nagyra. (Most rákerestem, egy egyhetes léböjt kúra cirka százezertől kezdődik, szóval még akár hálás is lehet, amiért kvázi ingyen lefogyott. De ma tényleg gonosz vagyok.)

- Az ételek romlottak. Na ez tényleg gáz. Néha jó lenne hallani, hogy egy-egy ilyen beszállító cég is átesett egy NÉBIH ellenőrzésen és mindent rendben találtak.. 

Azt hiszem, hogyha ezzel a gyakorisággal jelennének meg írások a súlyosabb gondokról, alakulnának facebook csoportok adott kórház orvoshiányát, az épület állapotát firtatva, és mindezekről még a női oldalak hasonló gyakorisággal szemezgetnének, mint a kosztról, talán elindulhatna valamilyen változás. Talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://2x18.blog.hu/api/trackback/id/tr3512623449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása