Napi szösszenet

Napi szösszenet

Kis hazánk, a tejjel-mézzel folyó Kánaán

Leginkább tejjel:(

2018. május 15. - 2x18

Szombat este lettem figyelmes az alábbi hírre: Szándékosan szennyezett tejtermékekre figyelmeztet a Nébih.

A cikkben semmi konkrétum, ami persze nem az adott orgánum hibája, a NÉBIH adott ki ilyen szűkszavú, gyakran sejtelmesnek titulált közleményt. Nézegettem más oldalakon is, sehol semmi konkrétum, ugyanez a semmitmondó 'tájékoztatás'. Idézem:

"A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ügyfélszolgálatára érkezett bejelentés szerint több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása céljából szennyezés történhetett.

A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékek esetében fokozottan figyeljenek a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert.

A bejelentés kivizsgálása folyamatban van.

Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel honlapunkat!"

A precíz, jól körülhatárolt, átgondolt és érthető tájékoztatás (újabb) remek példája a lassan kedvenc hatóságommá avanzsáló NÉBIH részéről.

- "Csomagolt tejtermék". Aha. Ez nagyon szűkíti a kört. Csak egy pár példa: tej, túró, vaj, tejföl, joghurt, kefír, túrórudi, pudingok, stb. A sor végtelenségig folytatható. Elég csak egy nagyobb áruház tejtermékes hűtősorára gondolni. 

- "Több üzletlánc". Ez mégis mi?! Náluk ott van egy lista. Ha tudják, márpedig tudhatják, ha erre így utalnak, akkor velünk miért nem osztják meg?!

- "Szennyezés történhetett." Mégis miféle? Látható? Szaga van? Vegyi? Csodás.

Végül itt-ott napvilágot látott, hogy valószínűleg UHT tejről van szó. Tegnap már az Auchan visszahívott termékeket (felelős magatartás!), ma már arról is szó esett, hogy a Spar is érintett, így ők is visszahívják a szóban forgó tejtermékeket. A lista itt már ESL tejet is tartalmaz.

Mondanám azt, hogy kevés tejterméket fogyasztunk, ami alapvetően igaz is volt, de a másfél éves kisfiam este és reggel forralt tejet kap. Így elég érzékenyen érint ez a story. És mélységesen felháborít.

Van egy hatóságunk, ahová adott üzletlánc bejelentést tesz, hogy milyen fenyegetés érkezett hozzá. Egyúttal a rendőrséget is értesíti. Majd az adott üzletlánc listát ad ki arról, hogy mely termékekről és mely üzletekről lehet szó, egyben termékvisszahívásról dönt. Most vagy az van, hogy ezt a listát nem adták át a hatóságnak (miért is? milyen előnyük származhat ebből?), aminek elég csekély a valószínűsége, vagy pedig az, hogy a NÉBIH ült az információn. Ezt valamiért esélyesebbnek látom. Hogy miért? Passz. Utólag majd biztosan a nyomozás érdekeire fognak hivatkozni. Már ha valaki egyáltalán megkérdezi tőlük, hogy mi volt ez az infóelhallgatás.

Ez persze nem az első lenne, gondoljunk csak a fűszerkömény mizériára. Ott felsoroltak 3 forgalmazó céget, aztán hajrá! Találd ki, hogy neked vajon attól a cégtől származik-e a fűszertartódban csücsülő köményből. Ja, képet nem csatoltak, mert az még esélyes is lenne, hogy vizuálisan beazonosítja az ember, hogy talán ez volt az.. Időközben volt némi megbetegedés, mérgezés, kórházbakerülés, így már pontosítottak: ne használj őrölt fűszerköményt. Ezt nem lehetett volna hamarabb?! Az afrikai sertéspestis rejtélyes határmenti megyéket átugró terjedéséről már nem is írok, mert az csak pusztán gyanús, de akár még igaz is lehet. 

Szerintem a NÉBIH jelenlegi működése(működésének hiánya) kimeríti a közveszély okozásának tényállását, minimum. "322. § (1) Aki anyag vagy energia pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, illetve következményeinek enyhítését akadályozza, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Lehet, hogy más is felmerül jelen esetben, nem tudom. Akinek van ötlete, tudása, jogi ismerete, ossza meg velünk. Az egy dolog, hogy ez egy következmények nélküli ország, legalábbis politikai értelemben mindenképp (pártállástól függetlenül), de legalább a mindennapjainkat ne engedjük át ennek. Van egy hatóság, amelynek az lenne a funkciója, hogy védjen bennünket. A jelek szerint nem teszi. Legalábbis nem elégséges módon:(

 

A bejegyzés trackback címe:

https://2x18.blog.hu/api/trackback/id/tr9413945062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása